dimecres, 17 de juliol del 2013

Pastís territorial

Fa dies que estic amb falta d'inspiració, però avui he obert el diari i he vist un gran titular a la portada, "La plaça de bous de Palma no passa la ITE des de 2009", perdó no és aquest, sinó que és aquest altre, "Anul·lat l'acord que permetia construir l'hotel de Sa Ràpita".

Per una part estic content per aquest titular, ja que aquest hotel estava plantejat que es construís molt a prop de el que és una de les darreres zones vergues que hi podem trobar a Mallorca, Es Trenc, una zona de litoral que està protegit en gran part i és estimada per els mallorquins i mallorquines. Fa uns mesos el govern de les Illes Balears va declarar aquest projecte d'interès autonòmic i això feia que accelerés el procés de licitació de la obra i que aquestes començassin més prest. Amb aquesta sentència s'atura ja que el Consell de Mallorca, que és l'administració que té competències amb urbanisme i territori, havia fet una suposada correcció del Pla territorial de Mallorca, i el que realment es tractava era de fer una modificació a aquest pla, i així el Consell de Mallorca governant per la popular Maria Salom s'estalviava haver de pactar, intentar dialogar..., això es diu una mangarrufa amb tota regla ja que aquí ha primat els interessos privats que els paisatgístics, patrimonials i el més importants, sentimentals. I a més aquest projecte no agrada a tot el sector de la població, les esquerres, els ecologistes n'estan en contra i això vol dir que hem de destruir el territori sense abans haver parlat i al manco reduir tots els impactes que hi pugui haver o directament retirar el projecte? Se veu que això als promotors de les obres no els ha interessat.

A Mallorca no és l'únic cas que s'hi pot registrar, als anys 80 ja hi va haver-hi una forta oposició ja que l'ajuntament d'Andratx va donar el permís d'obra per fer una urbanització de luxe a la illa de Sa Dragonera, tots els moviments socials de l'època (sindicats, OCB, GOB...) i els partits de les esquerres es varen reunir en una manifestació celebrada a Palma que va reunir a moltíssima de gent i només ha estat superada per la manifestació que es va celebrar fa un any en contra de la política lingüística que estava i està duent el govern de José Ramón Bauzá. Allà durant quinze dies l'illa va estar ocupada per a voluntaris i fins hi tot s'hi va unir a la causa Miquel Barceló, el felanitxer més important, amb tots els respectes a Cristòfol Colom.
Aquest capítol de la història de Mallorca es va tancar amb la compra per part del Consell de Mallorca (el que ara vol destruir Es Trenc) a la promotora que va comprar l'illa al propietari, Pamesa.

Moltes vegades aquestes història podrien acabar com va acabar a Sa Dragonera i però moltes vagades no és així, molta costa de les Illes està mega-urbanitzada, per posar un exemple la costa de Manacor, hi tenim vuit nuclis de població, d'aquests vuit, 6 són urbanitzacions. Manacor, un dels municipis amb més extensió de Mallorca, té la seva costa urbanitzada a no poder, també hi tenim cales verges.

Ara a les Corts d'Espanya s'està aprovant la nova llei de Costes, i amb aquesta aprovació a part de legalitzar les cases del Frare a Muro, també s'hi podrà fer urbanisme a la carta a la costa. Donant llum verda a la urbanització de Muleta, (Sóller), Cala Blanca, Cala Tuent (Escorca)...

Se veu que per sortir d'aquesta crisi hi hem de sortir de la mateixa manera que hi hem entrat a aquesta estafa, construint més. Pens que a Mallorca si se vol promoure el que és el sector de la construcció, que les administracions donin ajudes per a la reforma d'edificis ja que Mallorca ja no pot créixer més, i no ho dic perquè no tinguem més espai, sinó perquè els nostres recursos ja no donen abastament, a Mallorca l'única font natural que tenim d'aigua són els aqüífers i si en fem una sobre-explotació s'esgotaran i els que estan a prop de la costa es salinitzaran i quedaran per sempre inutilitzables.

Aquesta és la Mallorca què volem?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada